Bergvärme-Centralen

Allt om priser och kostnader vid bergvärmeinstallation

Här nedan ser du pris på bergvärme, både kostnad för bergvärmepumpar och vad du får betala för att installera och borra för din bergvärmelösning. Som du ser går det att få bergvärme billigt och relativt dyrt, men viktigast i slutändan är alltid att du sparar pengar i det långa loppet. Då kan ett högt utgångspris vara befogat, eftersom kostnaden tjänas in genom högre besparing varje år.

Så mycket kostar bergvärme

Att installera bergvärme kostar ungefär 100 000 kronor - 150 000 kronor för en komplett installation. Då omfattas:

Delmoment vid bergvärmeinstallation och pris Tips för lägre kostnad!
  • Kundbesök och kalkyl för rätt dimensionering av värmepumpen (detta erbjuder alla seriösa firmor kostnadsfritt). Delpris: 0 kr.
Ta kontakt med olika installationsföretag och låt dem göra kundbesök hos dig. T.ex. gratis här: http://www.bergvarme-info.se
  • Bergvärmepump som är av rätt storlek (motsvarar effektbehovet för den boyta som ska värmas upp). Delpris: 50 000 - 100 000 kr.
De största leverantörerna i Sverige är NIBE, Thermia, CTC, Bosch och IVT.
  • Borrhål, även kallt "energibrunn". Här utvinns den lagrade energin ur marken som sedan ska hetta upp din bostad. Pris för borrhål: ca 200-300 kr/meter. Vanligtvis totalt mellan 26 000 - 55 000 kronor, beroende på praktiska förutsättningar och djup på hålet (snitt är 150 meter djup energibrunn).
Avgör tillsammans med installatören hur djup energibrunn du behöver. djupare brunn kostar mer men levererar också mer värme.
  • Övriga material. Här är exempelvis kollektorslangen en viktig del, samt övriga komponenter som rent praktiskt monteras för att din värmepump och dess inomhusdel. Pris: 5 000-10 000 kr (exklusive slangen som oftast är inbakat i borrhålspriset).
Utnyttja det faktum att du tar in priser från flera olika håll och förhandla med firmorna så att de kämpar för att du ska välja just deras lösning för bergvärme.
  • Installation av själva bergvärmepumpen, inkoppling, montering, justering och kalibrering. Pris: 6 000 - 20 000 kr.
Både borrhålet och installationen ger rätt till skatteavdrag (enligt ROT), alltså kan du dra av 50 procent av kostnaden för dessa moment.
  • Totalt pris: mellan 100 000 kr och 150 000 kr är ett normalt slutpris för en svensk installation av en bergvärmepump.
Leta runt, begär in offerter via en tjänst för prisförfrågningar, granska priserrna, sedan gör du ditt bergvärmepumpsval och val av installationsfirma.

Dyrare ju längre norrut du bor

Att installera bergvärme kan göras var som helst i Sverige men blir alltid något dyrare ju högre upp i landet du befinner dig. En installation i trakterna runt Umeå, Luleå, Skellefteå med omnejd kostar ungefär mellan 10 000 - 25 000 kr mer än en installation i Malmö, Lund eller Helsingborg.Bergvärme, pris och kostnader

Den främsta anledningen till detta är helt enkelt att kallare klimat kräver mer "kräm" och därför måste energiborrhålet bli borrat avsevärt djupare och själva pumpen måste leverera fler kilowatt i effekt. Då skjuter priset uppåt. Å andra sidan kan en villa i Norrland ha väldigt höga värmekostnader på grund av just klimatet, så i slutändan kan det ändå vara minst lika lönsamt att skaffa bergvärme för Pelle i Piteå som det är för Yngve i Ystad.

I Stockholm och övriga Svealand är förutsättningarna inte riktigt lika bra som i sydsverige men skillnaderna är marginella och priserna därför relativt jämförbara.

Sänk kostnaderna på installationen

Här är några smarta spartips för dig som vill få ner priset på din bergvärme med 10-20 procent utan att för den sakens skull tumma på kvaliteten.

Förhandla med ett antal olika installatörer innan du gör ditt val. Var inte rädd för att pruta eller få till bättre avtal med t.ex. service eller garantier.

Skriv alltid ett avtal innan arbetet börjar, och betala aldrig innan arbetet är slutfört. Kontrollera firmans f-skattebevis.

Märkespumpar som NIBE eller Bosch kan ibland vara dyrare än mindre kända märken, men i allmänhet gäller att i första hand låta bergvärmefirmorna göra kalkyler på just dina behov och sedan leta upp den värmepump som matcher dina behov bäst.

En jordvärmepump kan vara billigare än bergvärme och har du tillräcklig tomtyta kan det vara den smartaste lösningen för dig.

Bergvärme