Bergvärme-Centralen

Nackdelar med bergvärme

Det finns några nackdelar med bergvärme:

  1. Dyr investering, kan vara svårt att skaka fram 100 000-160 000 kronor på ett bräde. Detta skall dock vägas mot den stora besparingen du (förhoppningsvis) gör. En genomsnittlig svensk familj sparar med en bergvärmelösning runt 10 000-18 000 kronor om året genom sänkta kostnader för värmen.
  2. Bergvärme i Norrland fungerar men blir ofta något dyrare än i exempelvis Malmö eller Lund, eftersom klimatet är kallare. Lägre snittemperatur är lika med djupare borrning vilket ger högre pris. Men som i fallet med nackdelen ovan så är det ju snarast vad hushållet kan spara varje år som är intressant, inte direkt vad det kostar.
  3. Olika marktyper är olika väl lämpade för den energibrunn där en kollektorslinga drar upp värmen. Så när du bjuder in bergvärmeinstallatörerna måste de göra en översiktlig markanalys för att se hur djupt ditt hål ska vara för att få upp all den värme som krävs.
  4. När det är väldigt kallt som det brukar bli några få dagar varje vinter så kan inte bergvärmepumpen leverera all värme till huset, då får istället en elkassett skjuta till extravärme.

Detta var några av nackdelarna med bergvärme, men missa för allt i världen inte fördelarna.

 

WOW! Bergvärme! ja, så känner många som skaffat bergvärmepump.

Trots att det är en kostsam affär så är det faktiskt så att en seriöst utförd bergvärmeinstallation kan sänka en normal villas förbrukning av värme med motsvarande 10 000 kr - 20 000 kr om året.

Vill du komma igång och hitta seriösa bergvärmefirmor i ditt område? Använd Bergvärme-Info.se, en gratistjänst som sedan 2006 låtit svenskar ta in upp till fem offerter samtidigt på sin bergvärme, offerter som du sedan kan ta din tid och välja mellan. Bra för kvaliteten och bra för plånboken!

Klicka här för att ta in offerter direkt