Bergvärme-Centralen

 

Vilka är då de huvudsakliga fördelarna med bergvärme? Framför allt dessa fyra saker talar särskilt mycket för bergvärme som lösning för dig som bor i hus, eller som tittar på en värmelösning för en större fastighet:

1. Besparing kontra pris

Fördel ett: Möjligheten att spara pengar. Att skaffa bergvärme kostar över 100 000 kronor, och ibland dubbelt så mycket beroende på borrdjup och typ av bergvärmepump. Men detta pris ställer du sedan mot din potentiella intjäning varje månad genom att du betalar mycket mindre för din värme.

Den som tidigare haft elvärme kan ofta sänka sina kostnader med 80-90%, en smått otrolig besparing. Den som haft exempelvis fjärrvärme kan sänka med 50-70%, vilket i runda slängar betyder ungefär 10 000 - 18 000 kr om året som du kan lägga på roligare saker än din värme.

2. Klimatvänligt med bergvärme

Fördel två: Bergvärme är den energi som solvärmen lagrat i jorden under och runt ditt hus. Det är alltså inte värme som kommer från någon typ av förbränning av fossila bränslen eller ved, och det är heller inte omdiskuterad kärnkraft som konverterats till elvärme.

Istället utvinner bergvärmen solenergi och man kan därför faktiskt säga att det är en typ av solenergi. Den enda elen du förbrukar i sammanhanget är den som driver pumpen och som finns i din elkassett för att "skjuta till" under väldigt kalla dygn.

3. Bred marknad är bra för kunden

Fördel tre: Idag finns det runt tio stora "drakar" såsom NIBE, IVT, Thermia, CTC med flera som agerar på Sveriges bergvärmemakrnad. På det får du lägga över 1000 firmor som utför hela eller partiella installationer av bergvärme. Det gör att du som letar efter en optimal lösning med rätt dimensionerad bergvärme för att ge så stor intjäning som möjligt har goda möjligheter att göra detta, förutsatt att du alltid tar in prisofferter från några olika firmor.

Exempelvis gratistjänsten Bergvärme-Info som sedan 2006 samlat hundratals bergvärmefirmor över hela Sverige som inget hellre vill än att vinna dig som deras kund. Ta fasta på det och få till bästa pris genom att vara öppen med att du förhandlar med flera olika aktörer.

 4. Fungerar över hela landet

Fördel fyra: Vissa tror att begrvärme bara är ett altenrativ för hus i södra Sverige, men faktum är att det funkar även i nordligaste Norrland. Dock så är det så att ju längre uppåt i landet du kommer desto djupare måste du sannolikt borra för att säkerställa tillräcklig värmeurvinning ur borrhålet. Men även om detta gör installationen av bergvärme i Norrland dyrare än en i exempelvis Stockholm så är det fortfarande en god affär och bergvärme har alltså många fördelar!

 

bergvarme

Tips!
Ta alltid in 3-5 olika prisförslag innan du bestämmer dig för en bergvärmeinstallatör.